Skip links

Підсумки програми CSIA4Ukraine за червень

Програма розвитку аутсоурсингу в системній інтеграції АСУ-ІТ та інжинірингу оголошена АППАУ як один з ключових напрямів прискорення інтернаціоналізації в березні 2022. Інші напрями – це включення «вікон допомоги» для наших членів від євро-атлантичних структур, а також напрям активізації в фандрейзингу (програма EIF). Цією публікацією ми підводимо підсумки програми CSIA4Ukraine за квітень – червень, яка де-факто акумулює 2 напрями «вікно допомоги» від американської CSIA (звідки назва програми), а також розвиток аутсоурсингого напряму.

Проведені роботи

Асоціація системних інтеграторів США, CSIA однією з перших відгукнулась на заклик АППАУ міжнародної допомоги, – деталі історії приєднання тут. Але головна пропозиція в розгляді – налагодження обмінів та системна пропозиція аутсоурсингу від АППАУ, потребувала й від нас виконання певної домашньої роботи. В травні та червні спільнота АППАУ виконала наступні обсяги робіт:

  • Процедуру приєднання до CSIA пройшли 7 членів АППАУ – САС, SoftElegance, S-Engineering, TeraWatt Group, Infocom Ltd, ВГ “Техінсервіс” та Indusoft Ukraine. Доступ до ресурсів отримала також наша виконавча дирекція, куди (для спрощення доступу) ми додали керівників навчальних центрів 4.0 з НУХТ та КПІ.
  • Ми провели кілька онлайн обмінів, на яких обмінювались першими враженнями та результатами по приєднанню до CSIA.
  • Виконавча дирекція паралельно допрацювала базу аутсоурсингу в хлс (додані нові учасники АППАУ, зокрема IT-Enterprise) й промотувала її через соц. мережі. Був виявлений інтерес й серед європейських стейкхолдерів.
  • Менеджемент TeraWatt Group відреагував на пропозицію CSIA щодо відвідання конференції в Денвері, США, підготувався до поїздки, де представляв всю спільноту АППАУ. Була підготовлена спільна презентація, а також виконана низка інших підготовчих заходів.
  • Зокрема, ми провели узгодження з керівництвом CSIA та нашим куратором з Італії, Луїджді де Бернандіні щодо прийому TeraWatt Group, двома мовами підготовлена також окрема публікація про нашого учасника.

Всі ці роботи координувались нашою виконавчою дирекцією. Отже, які попередні підсумки?

Попередні підсумки програми

З головних підсумків програми CSIA4Ukraine за травень – червень:

  1. Ми маємо значне зближення з керівництвом CSIA – головна заслуга в цьому менеджменту TeraWatt Group, який інвестував в свою поїздку на конференцію в Денвер, США й провів низку успішних перемовин. А також – Луїджі де Бернандіді, СЕО італійського Autoware, який добровільно й потужно просуває нашу спільноту на всіх рівнях. Саме він взяв шефство над колегами з ТераВатт на цій конференції й активно метчив з іншими інтеграторами США.
  2. Топ-менеджери TeraWatt Group Антон Кротюк та Андрій Калантаренко відмічають, що на ринку США дійсно є значний попит на аутсоурсингові послуги в пром АСУ (АСТУП та ІТ). Головна засторога – це а) довіра (українські інтегратори є практично невідомими на ринку США), б) відсутня більше детальна інформація про українських інтеграторів – можливості, знання мови, ціни тощо. Наша база хлс приймається позитивно, але окремі питання є, зокрема до розподілу інженерів за індустріями та їх знання англійської. Зокрема, один з інтеграторів США вже готовий найняти програмістів, які знають SCADA від Inductive Automation (один з лідерів ринку США й зокрема в CSIA). Подібний інтерес ми бачимо й серед низки європейських партнерів. Разом це означає, що системна пропозиція аутсоурсингових послуг в системній інтеграції АСУТП-ІТ, а також розробках застосувань Індустрії 4.0 має стати експортним продуктом АППАУ.
  3. Луїджі де Бернандіні також запустив ініціативу 1H4U по збору фінансової допомоги. Перша допомога вже надходить. Це дозволило виконавчі дирекції закрити борги перед персоналом, й також відкрити проект розкрутки ресурсу Land4Developers, – головного нашого спільного хабу та маркетплейсу для розробників та інтеграторів. Виконавча дирекція підготувала  ТЗ на цей міні-проект й визначала ресурс для його виконання. 
  4. Розширюється мережа амбасадорів, які готові активно просувати наших інтеграторів. Крім пана де Бернандіні, до них в червні додався Алекс Чаусовскі, який має чимало корисних контактів по США та ЄС.
  5. Виконавча дирекція розпочала піар нашого приєднання, як історії успіху – див “Приєдання… – як історія професійної солідарності” на новому сайті УКА, де серія подібних публікацій підтримується фондом Східного партнерства EaP Civic Facility.

Ці підсумки були обговорені на нараді членів АППАУ 7 липня, – запис тут.

Головні виклики подальшого розвитку в програмі CSIA4Ukraine

Отже, очевидно, що системні інтегратори АППАУ вступили на дуже перспективний шлях, де вже маємо перші позитивні результати, серед яких головний – встановлення першого початкового рівня довіри та мережі контактів з низкою євро-атлантичних структур.

Натомість, на нараді 7 липня ми також відмічали, що потрібна значна активізація всіх членів АППАУ, які хочуть бути учасниками програми інтернаціоналізації – адже мова не тільки про CSIA, низка відкритих питань є по європейським ініціативам. І якщо ми не зможемо виступати консолідовано й відповідно реагувати на пропозиції, – ці можливості будуть втрачатись.

Ось перелік цих відкритих питань та перших кроків, де потрібна швидка реакція наших членів:

  1. Необхідно доповнювати та розширювати базу аутсоурсингу – цим займеться виконавча дирекція й команда, яка буде працювати над Land4Developers. Зокрема, відкритими є питання щодо доповнення в сфері проектування.
  2. Для наповнення цього ресурсу контентом, а також синергію в комунікаціях, нам необхідна системна робота з комунікаційниками наших членів. Нарада на цю тему планується 15 липня в 11:00.
  3. Мовний бар’єр – є однією з головних засторог в аутсоурсингу, й про це є вже чимало питань від зарубіжних партнерів. Якщо ми граємо в довгу – потрібно вже займатись цим питанням і серйозно. Від інших німецьких партнерів в нас є пропозиція організації безкоштовних курсів для інженерів англ. та німецької мови – форма для заповнення бажаючих від членів АППАУ вже готова, просто заповніть її.   
  4. Всім нашим лідерам РГ комітету «Діджиталізація промисловості», а також керівниками під-комітетів ТК 185  варто значно активізуватись. Європейські партнери (інші асоціації, кластери, представники Європейської комісії) є дуже відкритими до будь-яких пропозицій по співпраці. Але якщо цих пропозицій немає, то й розмовляти немає про що. Зокрема, виконавча дирекція АППАУ звертає увагу наших членів, що ці пропозиції дуже очікуються також і для урядових структур, – в програмі «Відновлення України», що була презентована в Лугано, є чимало позицій щодо експорту, інтеграції в ЄС, розвитку переробної промисловості та інноваційних екосистем. Але наш уряд прагне оперувати конкретними проектами, отже від нас залежить, чи будуть наші інтереси в цих багато мільйонних інвестиціях, які очікуються після війни.
  5. Для налагодження координації по цим та іншим питанням, ось графік найближчих подій АППАУ по інтернаціоналізації – експорту в липні:

З будь-яких питань співпраці, – звертайтесь на info@appau.org.ua

Leave a comment

This website uses cookies to improve your web experience.